7 myter om arbetet som hamnarbetare

Publicerad: 2021-11-19 08:04:46

Emma Jörgensen berättar om vardagen som hamnarbetare och krossar myterna om yrket.

Myt 1: Alla dagar ser likadana ut

Falskt! Det finns inga vanliga dagar i Södertälje Hamn. Allt beror på vilka fartyg som kommer in och vad som ska lastas och lossas. Ibland dyker det upp oförutsedda saker som vänder upp och ner på den ordinarie planen.

Myt 2: Det är ett tungt arbete

Delvis sant! Vardagen som hamnarbetare är definitivt tyngre än ett stillasittande kontorsarbete. Du behöver vara van att röra på dig och tycka om att jobba. Men arbetet är inte alls lika tungt som det en gång var. Tunga lyft förekommer delvis fortfarande, men inte särskilt ofta.

Myt 3: Utvecklingen går långsamt framåt

Falskt! Mycket har hänt de senaste åren. Arbetet i hamnen har blivit fysiskt lättare och säkrare. Den snabba utvecklingen öppnar upp för många möjligheter till att utvecklas och lära sig mer. Du kan börja med att köra bilar, sedan ta truckkort eller bli kranförare. Allt hänger på din vilja och förmåga.

Myt 4: Det är obekväma arbetstider

Delvis sant! Vi jobbar klockan 07–16 som regel. Sedan får du välja om du vill jobba på kvällar, helger eller skift.

Myt 5: Arbetet blir som en livsstil

Sant! Det är en underbar miljö i hamnen, vilket jag tror bidrar till att många jobbar kvar i många år. Det blir som en livsstil, helt klart.

Myt 6: Du behöver vara hårdhudad som person

Delvis sant! I Södertälje Hamn är det många som är drivna och arbetar mycket. Det gör att man blir disciplinerad. Att vara rak och ärlig är ett måste för att jobba säkert i en grupp.

Myt 7: Du jobbar mestadels på egen hand

Falskt! Det är ett riktigt teamwork att jobba som hamnarbetare. Jobbet kräver mycket radiokommunikation och du behöver tycka om att planera och organisera tillsammans med andra människor. Vi jobbar oftast två och två.

« Tillbaka