Det är modigt att vara pionjär

Publicerad: 2024-06-13 14:56:27

Södertälje Hamn bjöd på strålande sol under invigningen av Lakeway Link, den nya trafikeringen mellan Gdynia, Polen och Södertälje Hamn. Denna banbrytande transportlösning introducerar färjor som transporterar förarlösa lastbilstrailers över Östersjön, vilket markerar en ny era inom logistik och varutransport.

Måns Frostell, vd för Södertälje Hamn, drog i gång invigningen med ett välkomsttal tillsammans med Göran Söderdahl och Johan Praetorius från Lakeway Link.

– Det är modigt att vara pionjär. Vi som hamn kommer göra allt för att få er nöjda, underströk Måns i sitt tal till Lakeway Link.

Storsatsning på hållbar godstrafik

Lakeway Link som började trafikera sträckan i maj 2024, är i första hand en miljösatsning där målet är att flytta trailers från väg till sjö. Att lastbilen lämnar godset på färjan i Gdynia och en annan lastbil tar över transporten i Södertälje Hamn, minskar även behovet av chaufförer för delar av transporten. Detta innebär inte bara att arbetstid frigörs för transportsektorn utan minskar också belastningen på vägarna där det idag råder brist på lastbilschaufförer.

Det är ett stolt partnerskap som har dragit i gång med tunga och långsiktiga ägare bakom sig. Med svenskt seniorbefäl ombord står Lakeway Link för en svensk touch som nu är redo att påverka sjöfarten till det bättre.

– Det är med stolthet vi står här; ett helt nytt rederi och en fantastisk milstolpe, sa Göran Söderdahl vd för Lakeway Link under invigningstalet.

Samarbetet som drog i gång hösten 2022 med Måns, Johan och Göran på plats i hamnen, var en affär med miljöfokus och en tro på att främja inlandssjöfarten.

– Vi har många ögon på oss och det driver oss till att göra ännu bättre ifrån oss, tillade Göran Söderdahl.

Framtidens logistik

Efter en somrig mingellunch i hamnen bjöds gästerna på en exklusiv visning ombord på Lakeway Express med den svenska flaggan i topp. Besökarna fick hälsa på besättningen och fick en inblick i den hoppfulla resan som Lakeway Link och Södertälje Hamn nu påbörjar tillsammans. En resa som lovar att forma framtidens godslogistik.

Med denna invigning tar Södertälje Hamn steget framåt till att bli en central punkt för svensk sjöfart och godshantering, där varor närmar sin slutdestination och där hållbarhet och innovation går hand i hand.

« Tillbaka