Första steget ut i arbetslivet

Publicerad: 2020-04-02 14:20:09

Under början av året har Södertälje Hamn haft två praktikanter från praktikprogrammet Tekniksprånget på plats i hamnen. De har under sin praktik arbetat med att digitalisera delar av verksamheten.

– Vi har under två månaders tid sysslat med att skapa ett GPS-system från grunden för alla bilar och containrar som ankommer hit till hamnen, berättar Jennifer Malmgren, 20 år.

Kunskap för livet

Hon har tillsammans med Max Häggman, 19 år deltagit i Tekniksprånget som är ett praktikprogram som till vänder sig till ungdomar i åldern 18–21 år som gått ut teknisk- eller naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Syftet med praktikprogrammet är att säkra den framtida kompetensförsörjning inom teknikområdet.

Praktiken pågår under fyra månader och ungdomarna får praktiklön under tiden.

Jobb efter praktiken

Tomas Zackrisson har handlett tekniksprångarna under deras placering på Södertälje Hamn.

– Vi är glada att vi kan hjälpa unga studenter att hitta sina framtida karriärer, samtidigt som det ger oss en extra resurs i vår dagliga verksamhet, säger Tomas som förutom att vara handledare är IT chef och miljöansvarig på Södertälje Hamn.

Tekniksprånget ger arbetslivserfarenhet, praktikbetyg samt referenser. För både Jennifers och Max del har den även resulterat i att de två också fått jobb efter sin praktiktid – båda blir kvar på Södertälje Hamn.

« Tillbaka