Hamnen tar utbildningsnivån till nya höjder

Publicerad: 2018-10-03 10:50:46

En solig höstdag står ett gäng på kajen vid Södertälje Hamn och tittar upp på en 60 meter hög kran. För idag ska de alla upp i den. Och inte bara ska de upp i kranen, de ska kliva ur den, rakt ut i tomma luften och fira ner sig! Samtliga som ska upp i kranen arbetar till vardags på Södertälje Hamn och dagen är en del i en säkerhetsutbildning som hamnen anordnar.

Säkerheten framför allt

- Om något skulle hända är det viktigt att kunna ta sig ner från kranen till marken för egen hand. Exempelvis vid brandutveckling eller om någon blir sjuk och inte kan ta trapporna ner, säger Henry Carlsson, ansvarig utbildare från företaget Crux som anordnar utbildningar i bland annat fallskydd.

- När vi övar har vi alltid en backup-lina så utbildningen är så säker den kan bli.

Kunskap är trygghet

Som hamnarbetare är det en naturlig del av arbetsdagarna att just vara på höga höjder. Då är det viktigt att skapa en trygghet även i pressade situationer. Om en nödsituation inträffar 30 meter över markhöjd så går det inte att få panik där och då. Utbildningen ska därför bidra inte bara med ny kunskap utan också trygghet.

Deltagarna får fira ner sig en och en till marken från 30 meters höjd. Det är nästan svårt att greppa hur högt det faktiskt är, men om du någon gång stått i ett hopptorn och fått lite pirr i magen så kan du kanske föreställa dig känslan. Ett hopptorn i regel 10 meter. Detta är alltså det tredubbla. Trots det ser samtliga glada och ganska behärskade ut när de kommer ner på marken.

- Vi är rätt vana vid höga höjder, säger Jörgen Sjövall som arbetar på Hamnen, så den här dagen är inte så läskig, mer spännande.

- Det är däremot väldigt bra att få öva så att jag känner att jag verkligen har den praktiska kunskapen att ta mig ner till marken om något skulle hända.

Dagen är den praktiska delen av utbildningen och samtliga deltagare har genomfört en teoridel tidigare.

Rolig utbildningsdag ger ännu säkrare arbetslag

Även om utbildningen är oerhört seriös har båda utbildningstillfällena också bidragit med mycket skratt och på köpet en ännu bättre sammanhållning. Att stötta, peppa och heja på sina kollegor är också ett sätt att stärka gruppdynamiken och sammanhållningen.

Jörgen sammanfattar dagens känsla med ett ord: KUL!

« Tillbaka