Hur påverkar hamnkonflikten Södertälje Hamn?

Publicerad: 2019-02-28 15:53:13

Endast ett fåtal medarbetare i Södertälje Hamn tillhör Hamnarbetarförbundet och omfattas av strejken. Vi ser inte att det kommer att få någon större påverkan för hamnens kunder. Hamnen håller öppet som vanligt i samtliga hamndelar.

Svenska Hamnarbetarförbundet har under hösten suttit i förhandlingar med Sveriges Hamnar med målet att få till ett kollektivavtal. I dagsläget så finns ett kollektivavtal som gäller för hamnarbete i Sverige och som tecknats med Svenska Transportarbetareförbundet. Detta kollektivavtal har Hamnarbetarförbundet tackat nej till med motiveringen att de saknar inflytande i frågor såsom arbetsmiljö. Detta stämmer inte enligt Sveriges Hamnar, utan det erbjudna kollektivavtalet ger de fackliga rättigheter som andra fackföreningar har.

Efter årsskiftet har medlare presenterat två bud till lösning på konflikten, men Hamnarbetarförbundet har tackat nej till båda. Till följd tog Sveriges Hamnar ytterligare åtgärder i form av lockout för samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på lediga dagar och blockad mot övertidsarbete samt inhyrning för övertidsarbete under perioden 6 mars kl. 00.00 till och med den 31 juli 2019.

Idag genom en presskonferens lät Hamnarbetarförbundet förmedla att de i samband med arbetsgivarsidans ytterligare lockout, svarar med total strejk som då inleds klockan 00.00 den 6 mars.

Vi har inga medarbetare inom Södertälje Hamn som omfattas av strejken, vilket därför inte kommer att få någon större påverkan för hamnens kunder och trafiken till samtliga hamndelar håller öppet som vanligt.

Ledningen Södertälje Hamn

« Tillbaka