Husmoduler fraktas sjövägen

Publicerad: 2019-06-11 10:21:55

Det Piteåbaserade byggbolaget Lindbäcks Bygg och Södertälje Hamn har inlett ett samarbete. Byggbolaget har valt att göra ett försök att frakta sina husmoduler med sjöfart i stället för med lastbil och då man har många uppdrag i Mälardalsområdet blir Södertälje Hamn det naturliga valet då omlastning för vidare transport på land ska ske.

I slutet på maj anlände ett fullastat fartyg med 111 husmoduler till Södertälje Hamn. Husmodulerna hade fraktats från Piteå, en resa som tog 48 timmar. Väl på plats i Sydhamnen väntade omlastning till lastbil för vidare transport upp till byggplatsen i Stockholm.

80 av de 111 husmodulerna som levererades bestod av enrumslägenheter med kök och badrum och kommer att bli hem åt ungdomar. Ungdomsbostäderna ska stå klara för inflyttning årsskiftet 2019/2020.

Som legobitar

– Dessa trämoduler är ganska stora, 80 stycken är tio gånger fyra meter där varje volym motsvarar en lägenhet där allt är klart inuti med badrum och kök med vitvaror. Några av modulerna är något mindre och de ska monteras på de lägenheter som ska bli tvåor, förklarar Sofia Franzén, logistikutvecklare och planeringsansvarig på Lindbäcks bygg och fortsätter:

– När modulerna väl är på plats där de ska uppföras staplas de på varandra i en bestämd sekvens. Så det krävs lite logistik både då man lastar dessa husmoduler på fartyget och när man lossar dem.

Från hav till land

I Södertälje Hamn lastades modulerna av från fartyget till lastbil som sedan transporterade de 40 kvm stora inplastade husmodulerna vidare upp till Hökarängen där de så småningom monteras ihop till en byggnad i fem våningsplan med totalt 85 lägenheter.

– På grund av storleken på modulerna kan man endast transportera en modul per lastbilsekipage. Den här båtfrakten motsvarar närmare 100 lastbilsekipage med bred last hela vägen från Piteå till Stockholm och det känns bra att kunna flytta en del tung trafik från vägarna, säger Sofia Franzén.

Hållbart alternativ

Modulerna har byggts i en fabrik som ligger i närheten av Piteå Hamn, just för att kunna nyttja sjöfarten, av byggbolaget Lindbäcks Bygg, som är Sveriges största aktör inom industriellt byggande av flerbostadshus. Att transportera husmoduler som returlast med fartyg som lossat last i Piteå Hamn är ett både ekonomiskt och miljömässigt hållbart alternativ.

Sjöfarten är, rätt utnyttjad, ett energieffektivt trafikslag och kräver betydligt mindre energi per transporterat ton gods än motsvarande transport på väg.

« Tillbaka