Nytt sätt att hantera husmoduler prövas i hamnen

Publicerad: 2019-10-15 10:03:00

I november kommer en last med cirka 150 husmoduler till Södertälje Hamn. Modulerna har byggts i Malaysia och kommer hanteras med en ny metod man tidigare inte prövat på i Södertälje Hamn.

Modulerna kommer lossas av lastfartyget med hjälp av containerkran. Det är i och för sig en normal hantering, men det nya denna gång är att modulerna ska kunna hanteras likadant som en container, fast med ett nytt lyftsystem som gör det möjligt för containerkranar att effektivt lasta och lossa husmoduler av olika storlekar.

– Det här är en metod som byggbolaget själva har utvecklat och som vi tidigare inte prövat på i Södertälje Hamn, berättar Per Fredman, vvd försäljning och marknad, Södertälje Hamn.

Nytt lyftsystem

Husmoduler varierar i storlek, 90 procent är cirka 4 meter breda och mellan 8-12 meter långa och väger mellan 20-30 ton. Frontlog spedierar skeppningen från Penang, Malaysia och väl framme på byggplatsen monteras de av Moby på totalentreprenad åt Sveaviken Bostad. Alla tre ingår i svenska byggentreprenörkoncernen, SIBS.

– Vi har utvecklat ett lyftsystem som möjliggör att husmoduler som avviker från standardmått kan hanteras i ungefär samma tempo som vanliga containers. Vårt halvautomatiska adapterok används av både containerkranar och containertruckar och har visat sig fungera riktigt bra så vi är jättenöjda, säger David Österström, vd i Frontlog, och fortsätter:

– Tillsammans med en specialdesignad stålram för husmodulerna möjliggör adapteroket att hanteringen i hamn blir enklare och mer kostnadseffektiv. Ett hållbarare arbetssätt helt enkelt.

Klart nästa år

Husmodulerna ska bli bostäder i Brandbergen, Haninge. Totalt rör det sig om 71 stycken lägenheter, endast tvåor och treor i ett flerbostadshus som planeras vara klart för inflytt kvartal två 2020.

– Montaget av husmodulerna kommer att fortgå i en knapp månad. Vi räknar med att ungefär tio husmoduler per dag kommer att monteras i Brandbergen, förklarar Viktor Ryd, vd i Moby.

« Tillbaka