Solpaneler på tak

Södertälje Hamn satsar på solel

Publicerad: 2019-07-09 10:02:12

Södertälje Hamn har valt att satsa på solceller för att öka användandet av förnybar energi. I september ska installationen av Södertälje Hamns första solcellsanläggning stå klart och ambitionen är att på sikt bygga fler.

– Vi har under flera år bedrivit ett aktivt miljöarbete och en hållbar energiförsörjning är en viktig aspekt för oss. Det känns fantastiskt att vi nu fortsätter vår utveckling inom användande av förnybar energi där satsningen på solceller är en självklar del, säger Tomas Zackrisson, Södertälje Hamn.

En klimatsmart hamn

Södertälje Hamn var först i hamnsverige att byta till fossilfritt bränsle till sin fordonsflotta och målsättningen är att bli den grönaste hamnen i Sverige. 

– Det är jätteviktigt för oss att ta ansvar för och driva en hållbar omställning inom bland annat energifrågan där vi redan genom tidigare investeringar i elfordon, byte av belysning till LED nu tar ytterligare steg mot att bli en ännu mer klimatsmart hamn, säger Tomas Zackrisson.

Producera egen el

Solcellsanläggningen kommer att installerats på taket till ett av magasinen som finns inom hamnområdet. Anläggningen kommer att producera solel motsvarande cirka 25 procent av den elförbrukning som hamnen använder idag.

– I dag förbrukar vi ungefär 1,3 miljoner kWh på ett år. Vår nya solcellsanläggning kommer producera upp till 300 000 kWh på ett år vilket motsvarar årsenergibehovet för 15 nybyggda villor, förklarar Tomas Zackrisson och fortsätter: 

– På vår hemsida kommer vi att visa i realtid hur mycket el som produceras av vår solcellsanläggning.

Planer på fler

Man räknar med att solcellsanläggningen har en livslängd på cirka 20–25 år och redan nu finns planer på att sätta upp fler solcellspaneler inom hamnområdet.

– Det här är vår första anläggning och vi har planer på att fortsätta att investera i solel då det finns flera tak som är lämpliga att sätta upp solcellspaneler på, säger Tomas Zackrisson.

Största anläggningen

Under sommaren läggs magasintaket om och man kommer även att bygga en liten plattform på taket, både för att lättare kunna underhålla anläggningen men även i pr-syfte. 

– Målsättningen är att vi ska kunna ta upp våra kunder upp på taket och visa dem vår solcellsanläggning som kan vara den största som finns i Södertälje, men med säkerhet den största inom Telgekoncernen, säger Tomas avslutningsvis.

« Tillbaka