Sverige näst bäst i världen på laddbara bilar

Det finns bara ett land i världen som säljer fler laddbara bilar än Sverige just nu – och det är Norge. Miljöutvecklingen är mycket framgångsrik och försäljningen av laddbilar har hittills i år ökat med hela 75 procent i Sverige. Stockholms län ligger i topp för andelen supermiljöbilar.

Flera månader i rad har vi sett hur andelen sålda bilar i Sverige ökar och allt tyder på att det blir ett rekordår för bilförsäljningen även i år. I Södertälje Hamn hanteras nu mellan 10 000 - 12 000 importerade bilar varje månad. Av dessa är hittills bara 4 procent ladd- eller hybridbilar men siffran stiger även här. Förutom framgångarna med laddbara bilar är Sverige etta i Europa på andelen biodrivmedel. De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar minskade under 2015 i en snabbare takt i Sverige än EU-snittet.

- Vi får nya rekordsiffror varje månad, berättar Richard Ekeberg, produktionsledare i Södertälje Hamn. Och årets statistik för maj är den bästa majmånaden sedan Bil Sweden började mäta 1946. Det är roligt eftersom det tyder på att svensk ekonomi går bra.

För att möta framtidens behov installerade Södertälje Hamn två egna laddstolpar vid huvudkontoret förra året. Stolparna används inte så ofta än, men i framtiden kommer behovet förhoppningsvis öka. En flitig användare är Benny Gustafsson, produktionschef på Skandiatransport. Han arbetar i området och laddar sin Volvo V60 vid behov. På två timmar har bilen fått en full laddning.

- Jag har valt att köra elbil framför allt för miljöns skull, berättar Benny. Det har verkligen varit praktiskt och bekvämt att kunna ladda bilen här på jobbet. På en full laddning kan jag åka 50 km. Sen blir det dieselmotor. En normal arbetsvecka klarar jag mig helt på el, om jag inte gasar på och kör för mycket rally.

« Tillbaka