Måns Frostell, vd Södertälje Hamn

Satsning på gröna transporter sjövägen från Polen

Publicerad: 2023-05-09 09:50:48

Södertälje Hamn och Mälarhamnar får en ny kund med grön profil för tunga transporter från Polen. Wallenius och Greencarrier står bakom det nystartade rederiet Lakeway Link.

Lakeway Link kommer att trafikera de polska städerna Gdynia och Gdansk till och ifrån Södertälje och Västerås. Fartygen är så kallade roro-fartyg med last som enkelt rullas på och av fartygen.

Rederiet planerar för avgångar två gånger i veckan från Sverige respektive Polen med start till årsskiftet 2023/2024.

Mer hållbart och effektivt

Bakom Lakeway Link står de etablerade rederierna Wallenius och Greencarrier. Det nya rederiet kommer att segla med egna fartyg under svensk flagg.

– Vi är jätteglada över att Södertälje Hamn får vara med och bidra till mer hållbara och effektiva transporter från kontinenten. Det här är tung last som annars skulle ha rullat på vägarna till och från södra Sverige, säger Måns Frostell, vd för Södertälje Hamn.

Kopplar samman Östersjön med Mälaren

Lakeway Link kommer att använda en typ av fartyg enligt måttet Mälarmax. Det möjliggör en sammankoppling av Östersjön med Mälaren och städer som Västerås. Fartygen kommer designas för att kunna hantera olika typer av last.

– Vi är stolta och glada över den satsning som Wallenius och Greencarrier nu gör. Det vi tillsammans erbjuder kommer att kunna förändra transportlandskapet. En betydande andel av lastbilstrafiken genom Skåne är på väg till eller från Stockholm/Mälardalen. Utöver hållbarhet och effektivitet kommer Lakeway Link att vara ett välkommet bidrag till ett slitet vägsystem, säger Carola Alzén, vd på Mälarhamnar i Västerås.

Konceptet kan även bidra till att minska bristen på lastbilschaufförer eftersom Lakeway Link kommer att erbjuda transport av trailrar utan dragbil.

Kontakt

Måns Frostell, vd Södertälje Hamn

Carola Alzén, vd Mälarhamnar

Elisabet Qvarford (Telge), Press- och PR-ansvarig

« Tillbaka