En ny medlem i maskinparken gör arbetet smidigare

I början av året anlände den senaste medlemmen av Södertälje Hamns fordon, en reach-stacker, som inte bara kan lyfta containrar. Den är också anpassad för att hantera element av det mer unika slagen.

Ankommande gods blir allt mer specialiserade och unika i sina utformningar. Förutom containrar ska även betongelement, husmoduler och byggmaterial hanteras med varsamhet och smidighet. Det ställer krav på så väl hamnens personal som på maskinerna. Den nya reach-stackern, som ersätter en gammal, har utrustats med extra lyftöglor och balkar så att bodar upp till 4,5 meter breda enkelt kan lyftas. Hyttens fönsterruta är långt neddragen så att man ser bra och den är tyst och enkel att arbeta med.

- Under oket har vi cylindrar som gör att vi kan tippa oket i sidled för att kompensera för sned last, berättar Bertil Jansson, förman på Södertälje Hamn. Det är bra när vi ska lossa bodar, betong och andra projektlaster.

Reach-stackern innebär stora fördelar för hamnen, som nu har ännu bättre förutsättningar för att ta emot och lyfta lite vad som helst. Och med tanke på utvecklingen den senaste tiden kan verkligen vad som helst anlända.

- Vi har tagit emot allt från broelement, 60 meter långa och fler hundra ton tunga, till bodar och betong den senaste tiden, säger Bertil. Det är spännande med varierande gods, men vi behöver maskiner för att kunna göra jobbet så snabbt och säkert som möjligt.

« Tillbaka