En viktig aktör

Publicerad: 2019-03-28 13:56:47

Det geografiska läget är en av Södertälje Hamns alla styrkor, det anser Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

– Bättre läge kan en hamn inte ha. Här möter Östersjön Mälaren och med närheten till Stockholm kan det inte bli annat än perfekt, säger hon.

50 procent av Sveriges befolkning bor inom en radie på 30 mil från Södertälje Hamn. Södertälje Hamns unika geografiska läge främjar effektiva, snabba och miljövänliga transporter vilket är viktigt då ett förändrat klimat är en av vår tids allvarligaste miljöproblem.

Smidiga transporter

– Vi måste minska transporternas negativa påverkan på klimatet och miljön. Att se till att transporterna är hållbara är viktigt och att transportera varor sjövägen och inte via de stora lastbilskonvojerna som går genom landet idag är ett bättre alternativ för miljön och klimatet, säger Boel Godner och fortsätter:

– Vi är en ansvarstagande kommun med en egen hamn som ser till att transporterna går så smidigt tillväga som möjligt, det är viktig för Södertälje, det är viktig för Stockholmsregionen och det är viktig för Sverige. Fler saker borde gå på båt.

Betydande roll

Södertälje Hamn har en betydande roll för export- och importindustrin i Sverige. Var tredje bil som importeras kommer via Södertälje hamn och det blir minst två bilfartyg i veckan. I framtiden kommer även Södertälje Hamn få en allt mer betydande roll då det kommer till bränsleförsörjningen till Stockholmsregionen.

– Jag ser en potential till att vi växer i bränslehamnen eftersom de befintliga bränslehamnarna i Stockholm, Loudden och Bergs, är på väg att läggas ned till förmån för bostadsbyggande, säger Boel Godner.

De senaste åren har bränslevolymerna ökat årligen till hamnen, och inget tyder på en minskning.

Ljus framtid

I Nynäshamn pågår just nu bygget av en ny hamn för rullande gods och containers på Norvikudden men det är ingenting som Boel Godner ser kan konkurrera ut Södertälje Hamns verksamhet.

– Vi har vår egen storhet. Det finns plats för både Södertälje Hamn som för Norvik, säger hon och tillägger att framtiden ser ljus ut för Södertälje Hamn.

– Här finns potential. Verksamheten som bedrivs här är utmärkt, det finns utrymme för att bygga ut hamnen på marken runtomkring och här satsas det på framtiden, säger hon avslutningsvis.

« Tillbaka