Ett glatt möte i hamn

Publicerad: 2018-10-03 10:41:17

När representanter kom från Drammens hamn i Norge till Södertälje Hamn infann sig en speciell stämning. Ett tjugotal personer visades runt och fick se hur hamnen fungerar.

- Vi är inte konkurrenter, snarare potentiella samarbetspartners så det är extra kul att kunna visa dem runt och byta erfarenheter, säger Robert Tingvall, VD Södertälje Hamn.

Yta är inte allt

Något både Drammen och Södertälje har som utmaning är ytan. Det finns helt enkelt en begränsning i yta, fast de båda hamnarna är populära och skulle kunna ta emot exempelvis fler bilar.

- Yta är en bristvara för båda hamnarna säger Johan Baumann, styrelseordförande för Drammens Hamn. Här känns det som att vi absolut kan bolla idéer och se hur det går att lösa.

Södertälje Hamn ser redan idag över möjligheter att på något sätt arbeta på höjden, men inget är i dagsläget klart.

Miljön i fokus

Johan har bara goda ord att säga om Södertälje Hamn.

- Allas vårt intryck är att det är välorganiserat och strukturerat, säger Johan. Dessutom har vi väldigt många likheter i vårt sätt att tänka kring miljö till exempel, fortsätter han.

Södertälje hamn är redan idag en 100% fossilfri hamn och Drammen arbetar för att kunna uppnå samma mål.

Claes Hellgren, ordförande för Södertälje Hamn konstaterar att miljöarbetet är en vinst på många sätt.

- Miljö och ekonomi hänger ihop vilket gör att miljöarbetet verkligen gagnar alla, säger han. Det är också så att transporter till havs är 50 gånger mer effektiva än landburna transporter.

En härlig hamnhistoria fortsätter

Båda hamnarna är intresserade av att fortsätta ses och utbyta erfarenheter. Vad det konkret kommer leda till är i dagsläget svårt att säga men både Johan och Claes vill gärna samarbeta i någon form framöver. Vi ser framtiden an med spänning och ser fram emot att kunna berätta mer i kommande nyhetsbrev.

« Tillbaka