Patrik tar vägen via logistik och ledarskap mot en grönare hamn

Publicerad: 2018-10-03 10:52:02

Patrik Rotkvist, 46 år, är nyanställd operativ chef för verksamheten hos Södertälje Hamn. Hans vision är att skapa en organisation som är redo för framtidens utmaningar, hans mission är att göra Södertälje Hamn till den mest konkurrenskraftiga hamnen i Mälardalsregionen och på fritiden drömmer han om både vattendrivna och markburna fordon. Dessutom är han oslagbar på att städa och packa bilar maximalt.

Patrik, vad gjorde du innan du kom till Södertälje Hamn?

- Min röda tråd i livet har varit logistik, planering, inköp och ledarskap vilket är något jag brinner för. Jag har arbetat inom ett flertal branscher genom åren och har alltid varit nyfiken på att lära mig nya saker och få utmaningar vilket har gjort att jag gått min egen väg, säger Patrik. Nu senast kommer jag från Crane Currency där jag arbetade som Supply chain manager och ansvarade för produktionsplanering, materialhantering och distribution.

Det visar sig också ganska snart att det finns en passion som följt med ända sedan barnsben. Nämligen det stora intresset för fordon.

- Jag är uppvuxen med en morfar som var lantbrukare och en pappa som hade eget företag med lastbilar. Jag körde traktorer, skördetröskor, bilar och båtar innan jag kunde läsa och skriva. Jag tog som 20-åring körkort/certifikat för både lastbil, tungt släp, buss, truckar, hjullastare, grävmaskin och farligt gods, berättar Patrik. Jag försöker hålla alla körkorten "vid liv" även om det blir svårare med åren att få tiden att räcka till, säger han också.

Nu är det dags att ta sig an vattenburna fordon och jobba i en hamn. Hur känns det?

- Det känns jättekul! Jag fick direkt ett mycket gott intryck av ledningen och personalen. Det är en intressant och spännande bransch där det finns utmaningar och svårigheter som man som lekman inte alls tänker på i vardagen. Det är också en fantastisk miljö att få arbeta i då jag gillar närheten till vatten, fordon av alla de slag samt möjligheten att vara nära kärnverksamheten, säger Patrik.

Hur ser din vision för hamnen ut?

- Jag vill skapa en organisation som är anpassad för nya utmaningar i form av ökade volymer och nya affärsområden. Fokus ska ligga på säkerhet, kvalitet, leverans, lönsamhet och så klart att skapa en trivsam arbetsmiljö för våra anställda.

Hur ser en dag på jobbet ut?

- På morgnarna ser vi över dagens produktion och säkerställer bemanning och tittar på gårdagens utfall. Till detta gäller det att jobba proaktivt med förbättringar och investeringar som krävs för att behålla konkurrenskraften.

Vad tror du kommer att vara de stora förändringarna på ett par års sikt i hamnen?

- Fokuset på miljön i omvärlden kommer självklart att påverka även vår bransch både med maskinell utrustning som måste vara rustad för framtidens behov och krav i kombination med ökade in- och utgående volymer på sjötrafiken.

Fakta om Patrik

  • Ålder: 46 år
  • Familj: Särbo, två barn (son 14 år och dotter på 11 år), två "extrabarn" genom min tjej, två tjejer på 18 år respektive 21 år.
  • Intressen: Allmänt sportintresserad men mest motorsport då jag kommer ifrån ett motormecka (Närke, Kumla/Örebro) som fostrat många världs-stjärnor under åren.
  • Bor: I villa i Salem/Rönninge.
  • Fritid: Umgås med barnen, spelar golf, åker på bilträffar, åker med vår båt, besöker familjens fritidshus.
  • Oanad talang: Oslagbar i att städa, då pedant bara är förnamnet. Har även en oanad förmåga att packa bilar och resväskor, något som kommer ifrån när jag var med min pappa och jobbade vid tidig ålder och lastade lastbilarna till det maximala.
« Tillbaka