Tillväxttåget tar fart

Publicerad: 2019-03-28 14:09:58

Ett nytt samarbete mellan Södertälje Hamn och hamnen i Göteborg som ska förbättra logistiken av gods i Sverige har inletts. Den 22 januari arrangerades en kickoff där flera aktörer deltog och berättade om de nya möjligheter som nu öppnas.

För att nå fler kunder inleder Södertälje Hamn ett samarbete med den globala koncernen APM Terminals i Göteborg som är det bolag som sköter driften av containerhamnen i Göteborg, Nordens största hamn.

Varor fraktas idag världen över på många olika sätt och en del i det nya samarbetet är att skapa en gemensam kommunikationsplattform så att kunder/företag ska kunna ha koll var någonstans deras gods befinner sig. Man har även som mål att hitta sätt som underlättar tullhantering av import och export.

Förbättrad logistik

Den nya gemensamma strategin innebär också ett förbättrat samarbete med järnvägsnätverket Green Cargo som också var på plats och pratade om hållbara tåglösningar.

– Att använda tåget från Södertälje hamn till och från Göteborg kommer också bli något som alla företag kan utnyttja, både den som har mindre och den som har större volymer, säger Robert Tingvall.

Även Östsvenska Handelskammaren deltog och pratade om regionens stora möjligheter och den kommande Ostlänken.

Ökade volymer

Att Södertälje har ett bra läge var något som Robert Tingvall lyfte fram under sin presentation. Hamnen, järnvägen, E20 och E4 är alltid en tillgång för transportvägar.

– Lastas varor här i dag, kan de vara med på ett fartyg ut från Göteborg i morgon. Vi ska samarbeta för att använda våra miljövänliga transportsätt, både sjöfart och järnväg, på ett bättre sätt för våra kunder, säger Robert Tingvall, vd på Södertälje hamn och fortsätter:

– Vi har många möten med nya kunder inbokade och vi kommer att öka våra volymer som transporteras via hamnen via både tåg och fartyg. Det blir spännande att se med hur mycket.


På bilden: Henrik Kristensen, vd APM Terminals, Charlotta Elliot, projektledare Östsvenska Handelskammaren, Robert Tingvall, vd Södertälje Hamn samt Richard Kirchner marknadsdirektör Green Cargo informerade om det nya samarbetet som ska förbättra logistiken av gods i Sverige då nordens största hamn i väst binds samman ännu tätare med Stockholmsregionens grönaste hamn i öst.

« Tillbaka